SamenwerkingIn de verbinding ontstaat de beweging

We doen het niet in ons eentje

Cliënten hoeven het niet in hun eentje te doen! Maar ook wij doen het niet in ons eentje. In 2020 hebben weer samengewerkt met een zeer groot aantal ketenpartners binnen onderwijs, zorg en welzijn in Zuid-Limburg. Onze consulenten zijn ervaren in het nauw samenwerken met collega’s van bijvoorbeeld algemeen maatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg, Centrum Jeugd en Gezin, GGD, Veiligheidshuis, UWV, Wmo- en jeugdconsulenten.
MEE is voor een cliënt vaak de spin in het web. In onze dagelijkse praktijk merken we welke meerwaarde het voor onze cliënten en de mensen om hen heen heeft als er écht wordt samengewerkt.
MEE richt zich ook op het toerusten van samenwerkingspartners in het herkennen en omgaan met beperkingen en kwetsbaarheden. Dit gebeurt in de regel op een praktische manier binnen de samenwerking in cliëntsituaties.

Samenwerking Informele zorg/cliëntondersteuning

In 2020 werd ook de informele zorg geconfronteerd met de coronacrisis. In 2020 is er daarom met name ingezet op het delen van ervaringen, kennis en signalen om elkaar te versterken in het omgaan met de uitdagingen, ten gevolge van de coronacrisis.
Met aanpassingen zijn de Bruggenbouwers bij MEE in 2020 door kunnen gaan.

 

Aan het woord: Julian Bouwens Bruggenbouwer

Integrale Vroeghulp

Integrale Vroeghulp (IVH) Zuid-Limburg is een regionaal expertisenetwerk voor jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar met vermoedens van meervoudige, complexe ontwikkelingsproblematiek. De expertise is beschikbaar voor alle jongste inwoners van alle gemeenten in Zuid-Limburg.

 Het doel van IVH is tweeledig:

  1. Het kind (vroeg)tijdig toe te rusten (met de benodigde expertise) zodat het zich ondanks zijn ontwikkelingsproblematiek optimaal kan ontwikkelen en zoveel als mogelijk kan participeren in de eigen leefomgeving.
  2. De ouders toe te rusten voor de veelal specifieke opvoedingstaak bij hun kind met ontwikkelingsproblematiek c.q. ontwikkelingsachterstand. 

Er zijn reeds vele jaren diverse organisaties vanuit verschillende sectoren actief binnen het expertisenetwerk. MEE Zuid-Limburg vervult de coördinerende rol van het expertisenetwerk en levert daarnaast de voorzittersrol ten behoeve van het kernteam, casemanagers ten behoeve van de kinderen en de administratieve ondersteuning. 

MEE Zuid-Limburg bundelt samen met psychologen van Youz infantteam en Zuyderland GGZ kind en jeugd, de jeugdartsen van GGD Zuid-Limburg JGZ, de kinderartsen van Zuyderland en MUMC+, gedragswetenschappers van Radar en Daelzicht, logopedisten van Koninklijke Kentalis en Adelante audiologie en communicatie en de kinderrevalidatiearts van Adelante, Xonar en Koraalgroep de krachten. Hierdoor kunnen er drie multidisciplinaire teams actief ingezet worden voor de jonge kinderen en hun ouders. Zij vormen hiermee een dekkend netwerk voor alle kinderen in Zuid-Limburg. En zo helpt het netwerk de meest kwetsbare jonge kinderen met als doel hun ontwikkeling optimaal te stimuleren. 

 

Aan het woord: Merel van Doezelaar, coördinator IVH Zuid-Limburg

Autisme Netwerk Zuid-Limburg

Het Autisme Netwerk Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van organisaties waarin ervaringsdeskundigheid, inhoudelijke en bestuurlijke deskundigheid rondom autisme verbonden worden. De deelnemers delen kennis, bundelen hun krachten en zoeken samen naar oplossingen voor maatschappelijke knelpunten rondom autisme. Samen werken ze aan een goed ondersteuningsaanbod, in alle levensfasen en op alle levensgebieden voor mensen met autisme en hun omgeving.

MEE is penvoerder van het Autisme Netwerk en partner van het netwerk. Dit betekent dat we het netwerk coördineren en dat we kartrekker zijn van de werkgroep kennisstructuur. De werkgroep is het jaar goed begonnen met het uitrollen van het activiteitenplan 2020.  Dit is gemaakt naar aanleiding van de behoeften inventarisatie in 2019. In dit plan zijn de diverse activiteiten van het Autisme Netwerk opgenomen. Tot half maart hebben er fysieke activiteiten plaats gevonden. Daarna werden we geconfronteerd met Covid 19. In eerste instantie zijn alle activiteiten geannuleerd. Vervolgens is gezocht naar mogelijkheden om het activiteitenplan toch uit te voeren. Na de zomer zijn we gestart met webinars en digitale netwerkbijeenkomsten. Dit was even omschakelen, uitproberen en vooral doen. MEE had hierin een organiserende en faciliterende rol. Samen met Marijke Lucassen en Gitte Fuss van de werkgroep diagnostiek hebben we het eerste webinar georganiseerd in september met als thema “Autisme en diagnostiek”. Vervolgd met een webinar in oktober met als thema “Autisme en de mogelijkheden van logopedie” door Eveline Janssen van LCH. We kijken positief terug. Ondanks Covid 19 zijn we er in geslaagd boeiende activiteiten te organiseren met en voor partners van het Netwerk. Samen de schouders eronder. Dat belooft weer mooie activiteiten voor 2021.

 “In samenwerking met MEE heb ik een webinar mogen organiseren over logopedie bij ASS-problematiek. Het was leerzaam en fijn om te kunnen vertellen wat logopedisten voor mensen met ASS-problematiek kunnen betekenen. Ik kijk met trots terug op mijn presentatie en heb hierna ook diverse positieve opmerkingen en vragen mogen ontvangen. Het geeft wederom aan dat multidisciplinaire samenwerking heel belangrijk is!”

Eveline Janssens-Camps, Logopedie en Coaching Heuvelland

Wilt u meer weten over het Autisme Netwerk Zuid-Limburg, kijk dan eens op de website autismenetwerkzuidlimburg.nl