Zichtbaar & bereikbaarOndanks corona

Nieuwe vormen van contact

MEE Zuid-Limburg heeft een regionale dekking met een stevige lokale verankering. MEE sluit aan bij de lokale inrichting van het sociale domein. Die kan in iedere gemeente anders zijn. Het is belangrijk om cliëntondersteuning zichtbaar en bereikbaar te maken en om zo samen met inwoners en samenwerkingspartners zoveel mogelijk een passende oplossing te realiseren in de eigen leefomgeving. Onze consulenten werken op verschillende locaties in diverse gemeenten in Zuid-Limburg. Locaties zijn Centra Jeugd en Gezin, Expertiseteam Jeugd, Gebiedsteams, Jeugdteams, PI Sittard, scholen, Sociale teams, Veiligheidshuizen Parkstad en Sittard, Vixia en Woonwerk winkel.

Vanwege de coronacrisis hebben we in 2020 onze werkwijze moeten aanpassen. In maart 2020 moesten we vanwege de corona maatregelen ineens de face-to-face contacten volledig vervangen door mailen, appen en beeldcommunicatie. Gedurende het jaar zijn we face-to-face contacten weer gaan uitvoeren op basis van een afwegingskader. Bij Face-to-face contacten werd uiteraard steeds een gezondheidscheck gedaan, 1,5 meter afstand gehanteerd en werden de hygiënemaatregelen gevolgd. In 2020 is er gewandeld, buiten overlegd, gebruik gemaakt van veilige locaties binnen verschillende gemeenten en ons eigen kantoor dat “coronaproof” is gemaakt.

Servicepunt MEE Zuid-Limburg

Het Servicepunt van MEE Zuid-Limburg is in 2020 elke werkdag van 8:30 uur tot 12:30 uur bereikbaar gebleven voor vragen van mensen met een beperking, hun betrokkene en samenwerkingspartners en verwijzers. Ook tijdens de lockdown periodes. In 2020 is opvallend veel beroep gedaan op onze expertise via het Servicepunt. Dit komt mogelijk doordat er vanwege de coronacrisis extra behoefte was aan informatie en advies over mogelijkheden.

Coronasteunpunten Maastricht en Sittard-Geleen

Tijdens de corona lockdown heeft de gemeente Maastricht het Corona Steunpunt geopend. De cliëntondersteuners van MEE Zuid-Limburg hebben van eind maart tot en met begin mei 2020 telefonische beschikbaarheidsdiensten gedraaid ook in de weekenden om mensen wegwijs te maken in de informatiestromen. Tijdens de Corona Lockdown heeft de gemeente Sittard-Geleen samen met Partners in Welzijn, Knooppunt Informele Zorg en MEE het Informatiepunt Samen Sterk opgezet. Het Informatiepunt was tijdens de strenge lockdown periode op werkdagen bereikbaar om mensen met een hulpvraag rechtstreeks in contact te brengen met mensen die hulp bieden.

&Co campagne

Voor kwetsbare groepen in onze samenleving is de impact van het coronavirus en de bijhorende maatregelen extra groot. Cliëntondersteuning kan een belangrijke rol vervullen. Daarom hebben we ons in 2020 extra ingezet om de bekendheid van cliëntondersteuning te vergroten door bij te dragen aan de &Co campagne.

Cliëntondersteuning wordt geboden door een cliëntondersteuner (Co). In dit filmpje ziet u hoe onze Co Fanny van MEE Zuid-Limburg Simon heeft geholpen om zijn weg te vinden op het gebied van zorg en ondersteuning. Simon heeft weer regie over zijn eigen leven terug. Simon: “Cliëntondersteuning is een verrijking van mijn leven. Het heeft me rust en zekerheid geboden.”

 

Bekijk het filmpje Simon en Co
Meer praktijkverhalen leest u hier