MEE Academie

Versterken van organisaties en professionals

De MEE Academie richt zich op het versterken van organisaties en professionals die in hun werk te maken krijgen met mensen met een beperking. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om iemand met een beperking te herkennen en passende ondersteuning te kunnen bieden.

In dit kader hebben we trainingen ontwikkeld waarin aandacht is voor het herkennen en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking, een autisme spectrum stoornis en niet aangeboren hersenletsel. In deze trainingen komen theoretische aspecten aan de orde maar vooral ook het handelen. Er worden praktische handvatten aangereikt voor het omgaan met de specifieke doelgroepen. De trainingen worden gegeven door ervaren consulenten en worden steeds op maat gemaakt. Al onze trainingen zijn geaccrediteerd bij het Registerplein voor diverse beroepsgroepen in het sociale domein en bij SKJ voor jeugd- en gezinsprofessionals.

Begin 2020 hebben we vanuit de MEE Academie bijvoorbeeld de training herkennen en omgaan met mensen met een LVB gegeven aan MOB (Mens Ontwikkel Bedrijf) Landgraaf. Het jaar 2020 hebben we verder gebruikt om ons trainingsaanbod door te ontwikkelen zodat we de trainingen ook online kunnen geven.

Aan het woord: Wendy Rutten, trainer MEE Academie

Ervaringsdeskundigheid

Eind 2019 zijn 6 ervaringsdeskundigen gestart met de training Samenwerken met ervaringsdeskundigen. Deze training wordt gegeven door de projectleider Ervaringsdeskundigen samen met 2 ervaringsdeskundigen als co-trainer. Zodra de corona maatregelen dit toelaten gaan we de laatste trainingsdag plannen. In totaal zijn er nu 12 ervaringsdeskundigen die kunnen worden ingezet.

In 2020 zijn bijna 30 inzetten van ervaringsdeskundigen geweest bij trainingen, voorlichtingen en informatiebijeenkomsten.
Door de corona maatregelen hebben we ervaringsdeskundigen in 2020 minder kunnen inzetten bij cliënten.
Ondanks dat waren de ervaringen hiermee wel heel positief.

Aan het woord: Loes Paters, ervaringsdeskundige

LVB en NAH in beeld

In de periode van april 2018 tot november 2020 heeft MEE Zuid-Limburg, in het kader van het actieprogramma Verwarde personen van ZonMw, een subsidie gegund gekregen voor het project: LVB (licht verstandelijke beperking) en NAH (niet aangeboren hersenletsel) in beeld. De doelstelling van dit project was het bereiken en bijscholen van professionals in de regio Parkstad in het herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel.
Hiervoor hebben wij vanuit de MEE Academie een tweetal trainingen ontwikkeld om op praktische wijze onze kennis te delen. Bij de trainingen is ook gebruik gemaakt van de inzet van ervaringsdeskundigen die hun persoonlijke verhaal hebben gedeeld. Een zeer bijzondere aanvulling die als zeer waardevol is beoordeeld.

In totaal hebben we ruim 400 professionals mogen trainen. Naast dit concrete aanbod, hebben wij alle deelnemers ook de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van de expertise van ons servicepunt en onze gedragsdeskundigen. Het servicepunt ontvangt met name vragen over de sociale kaart rondom de doelgroep. De gedragsdeskundigen worden benaderd om op casusniveau mee te kijken naar de mogelijkheden.