Het Bestuur van de Stichting MEE Zuid-Limburg wordt gevormd door één bestuurder: mevrouw Irene Thuis. Zij is tevens directeur van de organisatie.
Samen met de onderstaande personen vormde de bestuurder in 2020 het Management Team van de organisatie:
- Mevrouw A. Gorissen, clustermanager
- De heer G. Haartmans, clustermanager
- De heer W.J. Noordveld, controller
In de regio Zuid-Limburg heeft MEE Zuid-Limburg in 2020 cliëntondersteuning en integrale vroeghulp geboden binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan inwoners uit alle 16 gemeenten. Het merendeel van de gemeente verleent ons opdracht middels een (jaarlijkse) subsidie. Daarnaast zijn we in 2020 door het zorgkantoor gecontracteerd om onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). De MEE Academie is gegroeid. Zo hebben we vele professionals kunnen trainen in het herkennen en omgaan met beperkingen. Ook de MEE participatietrajecten hebben we in toenemende mate kunnen inzetten. Er is meer dan in andere jaren gebruik gemaakt van producten zoals de toekomstcoach, Smart met Geld en Jobcoaching
MEE sluit aan bij de lokale inrichting van het sociale domein die in iedere gemeente anders kan zijn. Het is belangrijk om midden in het lokale sociale domein te staan. Zo maken we cliëntondersteuning zichtbaar en bereikbaar, en realiseren we samen met burgers en samenwerkingspartners zoveel mogelijk een passende oplossing in de eigen leefomgeving.
MEE Zuid-Limburg heeft het accountmanagement van de 16 gemeenten en het zorgkantoor belegd bij de clustermanagers. Voor iedere gemeente en voor het zorgkantoor is er één accounthouder. Het is een bewuste keuze van MEE Zuid-Limburg om het accountmanagement en de aansturing van de cliëntondersteuners te combineren in deze functie. Zo verbinden we strategie en uitvoering krachtig met elkaar. Managers en cliëntondersteuners trekken vanuit eenzelfde visie samen op binnen de lokale inrichting van iedere gemeente en binnen de opdracht cliëntondersteuning Wlz. Doel is om vanuit het perspectief van de burgers onafhankelijke cliëntondersteuning zo zichtbaar en toegankelijk mogelijk te positioneren binnen de inrichting van het lokale sociale domein. In 2020 is er ingezet op resultaatverantwoording op gemeentelijke niveau als vast onderdeel van onze factsheets en hebben we met het rapport de preventieve waarde van cliëntondersteuning zichtbaar gemaakt dat cliëntondersteuning van preventieve waarde is. Er is in samenwerking met gemeenten gewerkt aan innovatieve projecten met als doel om burgers te ondersteunen bij het behoud van eigen regie en hen te verbinden met initiatieven in het voorliggende veld om daar waar dit kan zwaardere zorg te voorkomen.
Per gemeente vindt minimaal eenmaal per jaar een bestuurlijk overleg plaats met de betrokken wethouder(s) en ambtenaren, bestuurder en manager van MEE. Dit overleg is gericht op de evaluatie van de cliëntondersteuning van MEE en een vooruitblik op het komende jaar. Actuele ontwikkelingen en de aansluiting van onafhankelijke cliëntondersteuning hierbij vormen een belangrijk thema in het bestuurlijk overleg.