"In mijn functie als consulent voor Integrale vroeghulp (IVH) zit heel veel diversiteit. Dit zit zowel in de hulpvragen als in de werkzaamheden die ik uitvoer. De doelgroep waar ik voor werk is in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Binnen de doelgroep van IVH werk ik zelf meestal met kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Er is altijd sprake van multiproblematiek bij deze kinderen denk hierbij aan: autisme, ADHD, lichamelijke beperkingen, opvoedkundige problematiek , extreem gedrag of spraak/taal problematiek. Dit maakt het werk zeer interessant en divers ondanks dat de leeftijd afgebakend is.
Nadat er een verwijzing komt vanuit de jeugdarts, peuterspeelzaal, school of van de ouders begin ik met de aanmelding. Aansluitend neem ik contact op met de ouders om ze meer informatie te geven. Voor sommige gemeentes moet vervolgens eerst akkoord voor onderzoek aangevraagd worden. Daarna ga ik op huisbezoek of neem ik contact op via beeldbellen om de intake te doen, waarbij heel uitgebreid gesproken wordt over de hulpvraag, de ontwikkeling vanaf de geboorte et cetera. Vervolgens wordt hier een verslag van gemaakt en ga ik de achtergrond- informatie opvragen. Na de intakebespreking doen de andere disciplines zoals gedragsdeskundige, de kinderarts enzovoorts hun onderzoek. Nadat het volledige onderzoek is afgerond volgt er een multidisciplinair overleg waarin de adviezen worden vastgesteld. Aansluitend volgt het advies gesprek met de ouders en neem ik vervolgstappen bijv. akkoord vragen bij de gemeente om het kindje in een behandeling instelling te kunnen plaatsen.
Daarnaast schrijf ik veel brieven en mailtjes om gegevens en deelonderzoeken op te vragen en mensen te informeren, heb ik overleg met externen (gemeenten / scholen / gedragswetenschappers) en maak ik veel verslagen. Er is wel een verschil tussen het uitvoeren van mijn werkzaamheden voor- en na corona. Het is nu meer een combinatie van digitaal en fysiek contact. Veelal heb ik nu met externen digitaal overleg en vinden de intakes en adviesgesprekken indien mogelijk fysiek plaats.
MEE is een organisatie die opkomt voor mensen die veelal problemen hebben in hun ontwikkeling en ze daarbij ondersteunt. Vanuit IVH kan ik een bijdrage leveren om zo vroeg mogelijk de ontwikkeling en het leven van kinderen positief te beïnvloeden. Je hebt hierbij altijd de mogelijkheid om collega’s mee te laten denken in de uitvoering van je werk. Er wordt ook veel gedaan om de verbinding met de collega’s te behouden, vooral nu in coronatijd, zo is er bijvoorbeeld een digitale carnavalsbijeenkomst georganiseerd.
Dat is wat voor mij het werken bij MEE zo leuk maakt."